روغن نباتی
روغن نباتی
افراد زیادی معتقدند روغن نباتی سالم است و برای سلامتی ضرری ندارد. شاید به این خاطر که کلمه نباتی یا همان گیاهی در اسم آن نهفته است یا به تفسیر اینکه چون نباتات و گیاهان برای انسان مفید هستند، پس روغن آن نیز مفید است. حتی سازمان غذا توصیه می کند که از این روغن استفاده کنیم چون چربی های اشباع نشده خیلی بهتر از چربی های اشباع شده هستند. ولی طی تحقیقات به عمل آمده، یافته ها حاکی از این است که روغن های نباتی ممکن است خطرات جدی را در بر داشته باشند. ترکیب اسیدهای چرب موجود در روغن نباتی متفاوت است که منجر به تغییرات فیزیولوژیکی در بدن انسان شده و منجر به بیماری های بسیاری می شود. دلایلی که روغن نباتی مضر است عبارتند از :
کیفیت روغن نباتی در مقادیر بسیار زیاد غیر طبیعی است. در این مقاله روغن های مورد مطالعه روغن های سویا، آفتابگردان، ذرت، کانولا و … است. هرچند آنها در اصل جزو سبزیجات نیستند ولی معمولا به عنوان روغن های گیاهی به کار برده می شوند. این روغن ها حاوی مقادیر بسیار زیادی از چربی های فعال هستند که امگا 6 یا اسید چرب اشباع نشده نامیده می شوند که در مقادیر بالا برای سلامتی مضر است. این مورد به روغن های گیاهی سالم مثل روغن زیتون یا روغن نارگیل که برای سلامتی بسیار مفید است ارتباطی ندارد.
شیوه به دست آمدن روغن های گیاهی شامل فشار زیاد دانه های روغنی با حرارت بالا، استفاده از مواد شیمیایی مختلف و حلال های سمی است. اگر بتوانید برندی را پیدا کنید که روش استخراج روغن آن فشردن در حالت سرد باشد مشکل امگا 6 اضافی همچنان باقیست.
ازدیاد اسید چرب باعث مختل شدن بدن می شود. 2 نوع اسید چرب ضروری وجود دارد که بدن نمی تواند آنها را تولید کند. امگا 3 و امگا 6. این دو اسید جزو نیازهای اصلی بدن هستند ولی باید مقدار مصرفی آن در حد تعادل باشد. نسبت مصرف امگا 6 به امگا 3 در گذشته 4 به 1 بوده که امروز این مقدار 16 به 1 شده است. زیاد بودن امگا 6 در غشای سلولی منجر به واکنش های زنجیره ای مضر در بدن می شود.
روغن های نباتی باعث افزایش التهاب در بدن می شوند. اسیدهای چرب امگا 6 و 3 به ماده ای به نام ایکوزانوئید در بدن تبدیل می شوند. ایکوزانوئید در تنظیم التهابات بدن بسیار مهم است. چنانچه مقدار امگا 6 در بدن افزایش یابد، منجر به افزایش التهاب در بدن می شود.
چربی های ترانس، چربی های اشباع نشده هستند و به گونه ای دستکاری شده اند که در دمای اتاق جامد باشند. چربی های ترانس بسیار سمی هستند و منجر به ابتلا به بیماری های مختلفی می شوند. روغن های سویا و کلزا که به وفور مورد مصرف قرار می گیرند حاوی مقادیر بسیار زیادی از چربی های ترانس هستند.
روغن های نباتی به طور چشمگیری خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهند. بیماری های قلبی و عروقی شایعترین علت مرگ و میر در جهان هستند. شواهد حاصل از آزمایشات مختلف بر روی روغن های نباتی نشان می دهد این روغن ها می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش دهند.