رنگ خوراکی
رنگ های خوراکی معمولا در آبنباتها، نوشیدنی های ورزشی، مارک های خاصی از ترشی، پودر ماهی و سالاد و نیز دارو مورد استفاده قرار می گیرد. طی 50 سال گذشته مصرف رنگ خوراکی 500 درصد افزایش یافته که بخش عمده مصرف کنندگان آن کودکان هستند. ادعاها مبتنی بر این است که مصرف رنگ خوراکی صدمات جبران ناپذیری بر سلامت انسان وارد می کند نظیر بیش فعالی کودکان، آلرژی و سرطان
رنگ های خوراکی نوعی مواد شیمیایی هستند که به منظور خوش رنگ و لعاب کردن مواد غذایی تولید شده اند. سالیان زیادی است که مردم از رنگ خوراکی استفاده می کنند ولی اولین بار که رنگ خوراکی مورد استفاده قرار گرفت سال 1856 بود. امروزه زنگ های خوراکی از پترولیوم تولید می شوند ولی به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند، آشپزها و افرادی که با مواد خوراکی سروکار دارند ترجیح می دهند از رنگ های خوراکی طبیعی مثل بتاکاروتن و عصاره چغندر استفاده کنند. با وجود بحث جدی که در مورد خطرات مصرف رنگ های خوراکی وجود دارد، تمامی آنها قبل مصرف مورد آزمایش و مطالعات حیوانی قرار می گیرد.
آژانس های نظارتی مانند اداره غذا و داروی ایالات متحده FDA و اداره ایمنی غذایی اروپا EFSA نتیجه گرفته اند که رنگ های خوراکی خطرات سلامتی مهمی ایجاد نمی کنند. رنگ های خوراکی که مورد تایید سازمان های FDA و EFSA بوده و امروزه مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
قرمز شماره 3 (اریترویسن)
رنگ قرمز گیلاسی که معمولا در آبنبات، بستنی یخی و ژله های تزیینی کیک مورد استفاده قرار می گیرد.
قرمز شماره 40(قرمز آلورا)
رنگ قرمز تیره که در نوشیدنی های ورزشی، آبنبات، چاشنی ها و غلات مورد استفاده قرار می گیرد.
زرد شماره 5 (تارترازین)
رنگ زرد لیمویی که در آبنبات، نوشابه، چیپس، کنسرو ذرت و غلات یافت می شود.
زرد شماره 6 (زرد غروب خورشید)
زرد نارنجی رنگ که در آبنبات، سس، میوه خشک و غذا مورد استفاده قرار می گیرد.
آبی شماره 1 (آبی درخشان)
رنگ سبزآبی در بستنی، نخود فرنگی، سوپ های بسته بندی شده مورد استفاده قرار می گیرد.
آبی شماره 2 (ایندیگو)
رنگ آبی سلطنتی در آبنبات، بستنی و غلات یافت می شود.
مطالعات نشان می دهد رابطه ضعیفی بین مصرف رنگ های خوراکی مصنوعی و بیش فعالی کودکان وجود دارد. به نظر می رسد بعضی از کودکان نسبت به سایرین حساسیت بیشتری نسبت به رنگ های خوراکی مصنوعی دارند.
به استثنای رنگ قرمز شماره 3، در حال حاضر شواهد علمی قابل قبولی مبنی بر سرطان زا بودن رنگ های خوراکی وجود ندارد و در مواردی ممکن است رنگ های آبی شماره 1، قرمز شماره 40، زرد شماره 5 و 6 موجب ایجاد حساسیت شوند. در کل رنگهای خوراکی برای انسان خطرناک نیست ولی اجتناب از مواد غذایی حاوی رنگ خوراکی می تواند سلامت انسان را بهبود ببخشد