مواد غذایی تراریخته !
روغن ها و غذاهایی که از لحاظ ژنتیک دچار تغییرات می شوند ، تراریخته نامیده می شوند که به انگلیسی ( Genetically Modified Organisms ) یا GMO نامیده می شوند. غذاها ی تراریخته امروزه سؤالات زیادی در ذهن مصرف کنندگان ایجاد می کنند ، آیا سالم هستند؟احتمالا در مورد GMO ها بارها شنیده اید ، در این مقاله می خواهیم همه چیز را راجع به مواد غذایی تراریخته بررسی کنیم.
GMO ها چیستند؟
GMO به هر ماده ی زنده ای که از لحاظ ژنتیک دچار تغییر شده باشد ، نامیده می شود. این ماده می تواند گیاه ، حیوان یا باکتری ها باشد و به منظور بهبود کیفیت و ظاهر ( در مورد میوه ها بزرگ تر شدن اندازه میوه ) یا افزایش مدت ماندگاری به کار می رود.
به مدت صدهاسال انسان از تکنولوژی نسبتا ساده تر برای تولید غذاهای GMO استفاده می کرده اند. کشاورزان باستان ، ذرت را که در ابتدا سفت و محکم و غیر قابل جویدن بودند را به گباه آبدار ، نرم زردرنگ قابل جوبدن تبدیل کردند.
آیا غذاهای تراریخته مضر هستند؟
خب ، کمی پیچیده است . گرچه افراد زیادی ادعا می کنند ولی شواهدی دال بر اینکه غذاهای تراریخته برای خوردن و استفاده موضعی برای پوست یا خورده شدن توسط کودکان ، وجود ندارد.
مهندسی ژنتیک امروزه برای افزایش ارزش غذایی موادی که در تولید مواد غذایی به کاررفته از این روش استفاده می کند. به عنوان مثال ، ماکارونی های غنی شده ، شیرهای غنی شده ، برنج های غنی شده با ویتامین A ، که در واقع گام مثبتی برای جبران کمبود برخی ویتامین ها است.
محصولات زراعی به منظور افزایش محصولات و امکان پرورش در مناطق خشکسال ترتغییر داده می شوند ، به همان میزان که محصولات تراریخته برای کشاورزی مفید هستند ، در سرتاسر جهان می توانند برای جلوگیری از قحطی و گرسنگی نیز مؤثر واقع می شوند.
این کل ماجرا نیست ، برخی محصولات زراعی به منظور مقاوم بودن در برابر آفت ها ، تغییر داده می شوند.
خب پس مشکل کجاست؟
یکی از اصلی ترین مشکلات این موضوع است که محصولی که تبدیل به دارایی خاص یک شرکت خصوصی می شود. قبلا کشاورزان چندین دانه از محصول حاضر را برای کشت سال بعدی ذخیره می کردند. زمانی که شرکتی تمام حقوق تولید یک محصول را داشته باشد، می توانند کشاورزان را از ذخیره دانه های قبلی منع کرده و مجبور می کنند تا دانه های تراریخته را خریداری کنند.
رایج ترین موادی که حاوی GMO ها می باشند :
1.آسپارتام ( شیرین کننده های مصنوعی )
به حالت فنی ،نوعی ماده ی مصنوعی است که از ترکیب 2 نوع آمینواسید ایجاد می شود. 2نوع باکتری متفاوت این اسید ها را تولید می کنند.خب ، آسپارتام مضراست؟ آسپارتام به تنهایی حاوی مواد ژنتیکی نمی باشد.تاکنون هیچ شاهدی دلیل بر اینکه آسپارتام موجب سرطان در انسان شود ، مشاهده شده است. ولی در محیط آزمایشگاه ، به موش های مؤنثی که آسپارتام خورانده شده بود در سطح وسیعی سرطان لنف و سرطان خون مشاهده شده است.
2.روغن کانولا
روغن کلزا یا کانولا یکی از پرمصرف ترین مواد غذایی است. در کانادای جنوبی 80 درصد کانولای مصرفی از لحاظ ژنتیکی تغییر داده شده است . به منظور جلوگیری از رویش علف های هرز ، ژنتیک کلزا تغییر داده می شود ، به همین سببب کنترل کمتری لازم بوده ، سم های کشاورزی کمتری استفاده شده ، در نتیجه محصولات بیشتری تولید می شود.
3.سویا
در بین تمام مواد غذایی ، سویا بیشترین تغییر ژنتیکی را دچار شده است. به علل مختلفی تغییرات زنتیکی در سویا اعمال می شود. مهمترین علت این امر ، محافظت در برابر آفت ها می باشد. در وهله دوم افزایش ویتامین ها ، پروتئین در روغن ها می باشد.
در ایالات متحده آمریکا ، چنانچه در تولید محصول از سویا استفاده شود ، حتما روی بسته بندی ذکر می شود.این سویاها از لحاظ ژنتیکی تغییر یافته هستند. محصولاتی که حاوی سویا هستند ( شیر ، نان ، شکلات ، بستنی ) به اسن شکل تولید می شوند.
4.ذرت
آمریکا بزرگ ترین تولید کننده ذرت در جهان می باشد. در سال 2000 ، وزیر کشاورزی آمریکا عنوان کرد که 25 درصد از ذرت تولید شده ، از لحاظ ژنتیکی تغییر یافته هستند.
سس سالادها ، ارد و شربت ذرت حاوی ذرت می باشند.
در زمین های کشاورزی که ذرت ها از لحاظ ژنتیکی تغییر نیافته هستند ، به سبب وزش باد ذرت های حاوی GMO به زمین های کشاورزی مجاور انتقال داده می شوند.