گوارگام برای سلامتی مضر است یا خیر ؟
گوارگام جزء افزودنی های غذایی است که در طی فرآیند تولید مواد غذایی اضافه می شود.
با نام گواران هم شناخته می شود .گوارگام از دانه های گیاهی به نام گوار تهیه می شود، که نوعی پلی ساکارید یا زنجیره ی طولانی مولکول های کربوهیدرات که به یکدیگر متصل شده و از 2 نوع شکر مانوز و گالاکتوز تشکیل شده است.در بسیاری از غذاهای فرآوری شده به عنوان افزودنی غذایی استفاده می شود. در صنعت تولید مواد غذایی بسیار کاربرد دارد ، زیرا محلول بوده و قابلیت جذب کردن آب را دارد ، در این صورت تبدیل به ژله شده و موجب بهم چسبیدن مواد تشکیل دهنده ی محصولات می شود.
از لحاظ ارزش غذایی کم کالری می باشد. یک قاشق غذاخوری ( 10 گرم ) فقط 30 کالری دارد.
محصولاتی که حاوی گوارگام می باشند :
♦ بستنی
♦ ماست
♦ سس سالاد
♦ محصولات فاقد گلوتن
♦ انواع سس ها
♦ کفیر
♦ غلات صبحانه
♦ آب سبزیجات
♦ پودینگ
♦ سوپ
♦ پنیر
علاوه بر این ها ، در محصولات آرایشی ، داروها و محصولات کاغذی به کار می رود.
بخاطر چسبندگی مواد اولیه تشکیل دهنده محصولات ، شناخته شده است ، علاوه بر این برای سلامتی نیز مفید می باشد.
مطالعات نشان می دهند که تقویت سیستم گوارشی ، قند خون ، کلسترول و تثبیت وزن مفید است.
سلامت سیستم گوارشی
به دلیل اینکه گوارگام از لحاظ فیبر غنی است ، می توان سیستم ایمنی را تقویت کند. مطالعه ای نشان داد که مصرف گوارگام تاثیر زیادی در کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر دارد.
قندخون
مطالعات نشان می دهند که مصرف گوارگام تا حدودی میزان قندخون را کاهش می دهد.
به این دلیل که گوارگام نوعی فیبر محلول است ، که سرعت جذب شکر را کاهش داده و در نتیجه میزان سطح قند خون را نیز پایین می آورد.
در یک مطالعه به افراد دارای دیابت در یک بازه ی 6 هفته ای ، 4 بار در هفته گوارگام داده شد ، مطالعه نشان داد که مصرف گوارگام باعث کاهش چشمگیر میزان قندخون در این افراد شده و همچنین کاهش 20 درصدی LDL شد.
کلسترول خون
فیبرهای محلول مثل گوارگام موجب کاهش کلسترول خون می شوند. فیبر اسید های صفرا را در بدن حل کرده این عمل کبد را مجبور می کند تا صفرای بیشتری تولید کند ، در نتیجه در طی این فرآیند میزان کلسترول خون کاهش می یابد.
در یک مطالعه ای روی 19 فرد چاق دارای دیابت انجام شد ، به هرکدام از افراد روزانه یک مکمل حاوی 15 گرم گوارگام داده شد ، در پایان دوره مشخص شد که مصرف مکمل های گوارگام به اندازه قرص های کاهش دهنده ی کلسترول ، در پایین آوردن میزان کلسترول خون مؤثر واقه می شوند.
تثبیت شدن وزن
برخی مطالعات نشان دادند که مصرف گوارگام در کاهش وزن و همچنین کاهش اشتها مؤثر است. به حالت کلی ، فیبر در بدن به شکل هضم نشده حرکت کرده و حالت سیر بودن را افزایش داده و اشتها را کاهش می دهد.
در واقع مصرف 14 گرم اضافی فیبر در طی یک روز ، میزان کالری مصرفی را تا 10درصد کاهش می دهد.
در نتیجه گوارگام که نوعی فیبر است ، به طور مرثر اشتها را کاهش داده و در نتیجه میزان کالری دریافتی را نیز کاهش می دهد.
دوز مصرفی بیشتر گوارگام ممکن است که تأثیر منفی داشته باشد.
در حالی که به طور عموم گوارگام برای خیلی از افراد بی خطر است ، برخی از افراد باید در مصرف آن کمی احتیاط کنند ، گرچه عوارض جانبی آن بسیار کم است ، ممکن است باعث آلرژی در افراد شود. چنانچه به محصولات حاوی سویا حساسیت دارید ، بهتر است مصرف گوارگام را کاهش دهید.
نکته پایانی :
مصرف بیش از اندازه گوارگام ، برای سلامتی مضر است و عوارض جانبی دارد. به علاوه مقدار گوارگامی که به عنوان افزودنی در مواد غذایی موجود می باشد ، بدون خطر برای سلامتی است.
نویسنده : نسیم فرضعلی پور